18 Ocak 2011 Salı

Frak

Frak'ın görünüşüyle alakalı bir problemim yok. Bürokrat olursam ilerde bir gün giyerim de, Bu ne len penguen gibi demem yani. Ama merak ettiğim ortaya çıkışı. Bana sanki şöyle gibi geliyor:

Zamanında İsveç dükünün birisi oğlunun evlilik merasimi için terzisine sipariş verir...

Yok yok. düğünlerde kullanılmaya başlanması, çok daha sonralara denk geliyor. işin aslı şöyle sanırım;

Zamanında İsveç Dükünün birisi kendi düğün merasimi öncesinde terzisini çağırttırır. Terzisinden, yapacağı bekarlığa veda partisinde vereceği maskeli balo için farklı bir kıyafet hazırlamasını ister. Terzi York Shire'lı Benjamin Fraklin farklı ne yapabilirim diye düşünür, ve en sonunda pengueni andıran bir takım elbise tasarlar. İki gün gibi kısa sürede tamamladığı bu kıyafetle daha sonra Altın Makas ödülüne de layık görülen terzi, kıyafeti balo öncesinde düke teslim eder.

Fakat aynı gece bu maskeli baloya davet edilmeyen Yukarı Stockholm kontu Jaje Ikea'nın bozgun planları sonucunda, İsveç-Norveç krallığı tarihinin gördüğü en karanlık, en vahşi geceye tanıklık eder. Tarihte Bıçkın Jaje olarak da tanınan kont, dışlanmışlığın da verdiği eziklik ile o gece baloya davetli olan herkesin kıyafetlerini paramparça eder. (Dükle olan husumetinin kız meselesinden olduğu yönünde söylentiler vardır) Bu kara gecenin ardından da tabii ki davetliler, Dük'ün düğününe katılamayacak duruma gelmiştir. Oysaki bütün hazırlıklar günler öncesinden yapılmış, bütün davetliler çoktan davet edilmiştir. Ve en önemli konuk da Monako prensi Prens Rainier'in babası Prens 4'üncü Albert çoktan yola çıkmış, ve hatta Göteborg civarlarına kadar da gelmiştir.

Bütün bu ahval ve şerait içinde Prens Albert'i karşılamak Dük'ün boynunun borcu olmuştur. Stokholm girişinde prensi karışılayacağını ulak ile haber eden dük, Bıçkın Jaje'den kurtardığı son kıyafet olan ve Fraklin'in kıyafeti anlamına gelen frağını giyinerek Aşağı Stokholm'de beklemeye koyulur.

Prens Albert, dük ile yaptığı görüşme esnasında dikkatini oldukça çeken bu kıyafeti çok beğenir. Tiz kendisine de diktirilmesini salık verir. Birkaç saat içerisinde kıyafetleri hazırlanır. Bir midyum bir de larç olacak şekilde iki tane frağını alan prens, "artık her görüşmemizde bunu giyelim" temennileri içerisinde ayrılırlar.

Zamanla devlet protokolünde yazılı olmayan bir kural olarak, bürokrasi tarihine altın harflerle kazınmıştır Frak. Düğünde falan da hiç giyilmemiştir.

Not: Her şey zihnimin bir oyunu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder